کانفیگ VTP سیسکو

جدول سرفصل محتوا کانفیگ VTP سیسکو

در این مقاله قصد آموزش کانفیگ VTP در سیسکو که یکی از پرکاربردترین امکانات در راه اندازی سیسکو می‌باشد، را داریم. تیم فنی شرکت پردیس پارس آماده ارائه خدمات در حوزه نصب و راه اندازی تجهیزات سیسکو، پشتیبانی تجهیزات و خدمات سیسکو، کانفیگ سوئیچ سیسکو و کانفیگ روتر سیسکو به شما عزیزان می‌باشد. همچنین ارائه خدمات در زمینه خدمات ایمیل سرور، خدمات میکروتیک، خدمات بکاپ سرور، خدمات مانیتورینگ شبکه، خدمات مجازی سازی سرور، خدمات مجازی سازی دسکتاپ، خدمات مجازی سازی نرم افزار، نصب و راه اندازی VoIP و پشتیبانی شبکه های کامپیوتری جزو فعالیت‌های تخصصی شرکت پردیس پارس می‌باشد.

مقدمه:

پروتکل VTP

وقتی ما اقدام به ساختن یک VLAN می نماییم باید به این نکته توجه کنیم که آیا VTP فعال است ؟؟! اگر VTP فعال نباشد یعنی دردسر ما آغاز شده است و باید روی تمام سوئیچ های موجود VLAN را به صورت دستی اضافه نماییم. این بدین معناست که ادمین شبکه باید به صورت مجزا هر سوئیچ را کانفیگ نماید.

این کار باعث هدر رفت زمان زیادی خواهد شد و چندبار کاریِ بی‌جهتی را برای ادمین شبکه بوجود می‌آورد. با استفاده از پروتکل VTP مشکل به‌صورت کاملا هوشمندانه و سیسکو وار حل می‌شود. پس ادامه مطلب را با پردیس پارس باشید تا موضوع را کاملا مورد بررسی قرار دهیم.

تنظیمات VLAN :

شامل شماره VLAN، نام و یک سری پارامترهایی است که در بیشتر موارد آنالیزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.اطلاعات مربوط به VLAN بر روی NVRAM ذخیره شده و هر تغییری در VLAN سوئیچ سبب می‌شود که به تمام سوئیچ‌ها منتقل شده و تمام تغییرات به آنها هم اعمال شود.

اگر علاقه‌ای وافر دارید تا تمام آپدیت‌های مربوط به VLANها رو به‌صورت دستی انجام دهید ترسی نخواهد بود، چون در صورتی این سناریو امکان‌پذیر است که شما شبکه‌ای کوچک و جمع و جور داشته باشید! ولی تصور کنید که شبکه‌ای دارید با حداقل 15 سوئیچ… مطمئنا اگر خطای انسانی نداشته باشید حداقل یک هفته طول خواهد کشید! و مسلما شما به‌عنوان یک روبوت در شرکت شناخته خواهید شد !! حال بیائید کمی خلاقانه فکر کنیم و به معجزات سیسکو ایمان بیاوریم …

با تنظیمات VTP کوچک‌ترین تغییرات در VLAN ها در کسری از ثانیه به بقیه سوئیچ ها منتقل شده و این از نظر شما بسیار لذت بخش و مفرح خواهد بود! وقت آن است که به سیسکو ایمان بیاوریم…

معرفی VTP:

VTP یک پروتکل نسبتا پیچیده بوده ولی بسیار آسان برای فهمیدن و پیاده سازی می‌باشد. در حال حاضر سه نسخه از این پروتکل در قید حیات است. نسخه های 1 و 2 نتورک‌هایی با توپولوژی Token Ring را پشتیبانی می‌نماید. البته شایان ذکر است که نسخه ی 1 بیشترین استفاده را در شبکه های حال حاضر دارد.

با وجود نسخه های مختلف پروتکل VTP همه دارای سه حالت 3 Mode می‌باشد:

1- VTP Server

2- Client Server

3- Transparent Mode

هر حالت طوری تعریف شده است که شبکه و نیازهای آن قسمت را مورد پوشش قرار می‌دهد. این مورد در عکس زیر کاملا گویا و مشخص است .

در حال حاضر ما فقط می‌خواهیم بدانیم هر حالت چه هدفی را دنبال کرده و چه مزیتی برای ما به همراه دارد. در ابتدا ما یک سوئیچ نیاز داریم تا نقش VTP Server را برای ما بازی نماید و چند سوئیچ دیگر که نقش های Client و Transparent را داشته باشند. منظقی که پشت این تنظیمات نهفته است این است که تمام اطلاعات در مورد VLANها بر روی یک VTP Server ذخیره شده و تمامClient ها این آپدیت ها را از آن سوئیچ دریافت می نمایند.

هر تغییری در دیتابیس VLANها منجر میشود که یک آپدیت از VTP Server به تمام VTP Client ها ارسال شده و و آنها هم می توانند دیتابیس خود را آپدیت نمایند. آپدیت ها از طریق لینک های ترانک Trunk Link منتقل می شود. این بدین معنی است که شما باید مطمئن شوید که تمام سوئیچ هایی که در شبکه دارید از طریق لینک Trunk به Backbone متصل شده اند. به عبارت ساده تر از ارتباط بین سوئیچ ها لینک Trunk نباشد VTP شما کار نخواهد کرد.

حال اجازه دهید کمی دقیق تر به قضیه نگاه کرده و ببینیم هر VTP Mode چه کاری را انجام داده و کجا باید مورد استفاده قرار گیرد.

VTP Server Mode:

به صورت پیش فرض تمام سوئیچ‌های سیسکو به محض روشن شدن به صورت VTP Server قرار دارند. همه اطلاعات VLANها همانند شماره VLAN و اسم VLAN به صورت Locally ذخیره شده و روی NVRAM جدا از جایی که Startup Config قرار دارد ذخیره شده است. این شرایط وقتی صادق است که سوئیچ در حالت VTP Server قرار دارد. برای شبکه‌های کوچک با تعداد یوزرهای محدود و تعداد VLANهای کم ذخیره کردن اطلاعات مربوط به VLANها روی هر سوئیچ اغلب مساله ای نمی باشد. اما توسعه و شبکه و افزایش تعداد VLANها تبدیل به یک مشکل شده و جهت رفع این مشکل باید یک سوئیچ قوی و مناسب را بعنوان VTP Server انتخاب کرده و تنظیمات را روی آن انجام دهیم و بقیه سوئیچ ها را در حالت VTP Cllient قرار دهیم.

شکل زیر بخوبی نشان می دهد که ما یک سوئیچ Switch 3550 Catalyst را به‌عنوان VTP Server در شرکت پردیس پارس انتخاب نموده ایم و بقیه ی سوئیچ‌های موجود در شرکت پردیس پارس را به‌عنوان VTP Client در نظر گرفته ایم. تنظیمات مربوط به VLAN ها و نام VLANها در Switch 3550 اعمال شده و با آپدیت برای بقیه سوئیچ‌ها ارسال می‌گردد.

The VTP Domain VLAN Management Domain:

VTP Domain می‌تواند همانند Vlan Domain Management شناخته شود. پارامترهای VTP روی هر سوئیچی که متصل به شبکه است تنظیم شده و این تنظیمات به سمت بقیه سوئیچ ها ارسال می‌گردد و این سبب می شود که هر تغییری که شما در سوئیچ اصلی ایجاد می‌کنید به بقیه سوئیچ ها هم اعمال شود.

به طور واضح و مشخص، Core سوئیچ‌ها و تمام سوئیچ‌های دیگر در یک دامین مشابه شریک بوده بنابراین وقتی که VTP Server اطلاعات یک VLAN جدید را برای VTP Client های خود ارسال می‌کند تنظیمات مربوط به دامین دریافت شده و تغییرات اعمال می‌گردد و بقیه موارد نادیده گرفته می‌شود.

بعضی از افراد فکر می‌کنند ارتباطی بین VTP Domain ها با نام اینترنتی وجود دارد. در صورتی که این فرضیه کاملا اشتباه می‌باشد و در انتخاب نام VTP DOMAIN شما کاملا آزاد می باشید و اختیار لازم را دارید.

انتخاب یک کلمه برای Domain بسیار ساده بوده و شما می‌توانید از کلمه دلخواه خود استفاده نمایید تا سوئیچ میزبان host به صورت منطقی در یک Area قرار گرفته و کلاینت آپدیت های مربوط به سرور خود را دریافت نماید. ( سرور آپیدت‌های مربوط به دامین خود را برای کلاینت‌های همان دامین ارسال می‌نماید.)

این نکته حائز اهمیت است که تمامی سوئیچ‌های سیسکو به صورت پیش فرض در حالت VTP Server قرار داشته اما اطلاعاتی از VLAN ها عبور نمی‌کند مگر تنظیمات مربوط به VTP Domain بر روی سوئیچ انجام شود.

VTP CLIENT MODE:

در حالت Client سوئیچ اطلاعات مربوط به VLANها را در RAM خود ذخیره می نماید. البته این اطلاعات در NVRAM ذخیره شده بنابراین اگر سوئیچ Power Off شود اطلاعات مرتبط با VLANها از بین نخواهد رفت.

VTP Client همانند VTP Server بوده ولی باید بدانیم که امکان پاک کردن، اضافه کردن و یا تغییر اطلاعات مربوط به VLANها وجود ندارد.

در اغلب شبکه ها کلاینت ها به صورت مستقیم به VTP سرور متصل شده و اگر بنا به هر دلیلی دو Client پشت سر هم باشند اطلاعات مرتبط با Vlan ها رو به پایین و آبشاری حرکت می‌کنند و لینک‌های ترانک هستند که باعث می‌شوند این اطلاعات به پایین‌ترین سطح سوئیچ‌ها برسند.

شکل نشان دهنده یک سوئیچ 3550 بوده که به صورت VTP Server در شرکت پردیس پارس تنظیم شده است و 4 سوئیچ 2950 catalyst به صورت VTP Client تنظیم شده‌اند و در حالت آبشاری زیر 3550 قرار دارند. وقتی VTP Server یک آپدیت را برای VTP Client ارسال می‌کند از میان ترانک لینک ها عبور کرده و آپدیت‌ها را به دامین‌های مربوطه می‌رسانند.

Advertised کردن اطلاعات با دو سوئیچ 2950 به صورت مستقیم که به 3550 متصل هستند آغاز شده و به سوئیچ‌های پایینی که با کابل ترانک متصل هستند ادامه می‌بابد.اگر لینک بین سوئیچ های 2950 به صورت لینک ترانک نباشد و فقط یک لینک Access باشد سوئیچ ها قادر نیستند آپدیت های مربوط به VTP را دریافت نمایند.

VTP Transparent Mode:

این حالت چیزی است بین VTP Server و VTP Client ! اما در یک VTP Domain شریک نمی‌باشد !!

در حالت Transparent Mode شما می‌توانید Vlanها را بر روی سوئیچ به صورت Local درست کرده، پاک نمایید و یا تغییر دهید بدون اینکه نگران تاثیرگذاری بر روی سوئیچ‌های دیگر باشید. اگر سوئیچ به صورت transparent کانفیگ شود اطلاعات مربوط به VLAN خودش را advertised نمی‌کند ولی سایر اطلاعات را دریافت می‌نماید.

یک VTP Transparent سوئیچ می‌تواند همانند یک VTP Relay عمل نماید و تمام اطلاعات مرتبط با VTPها را فوروارد نماید.این سازگاری با VTP ورژن 2 وجود دارد.

تمام سوئیچ هایی که در حالت Transparent تنظیم می‌شوند اطلاعات را در NVRAM نگهداری می‌کنند دقیقا مثل دو مد قبلی. اما اطلاعات مربوط به VLAN خودش را Advertised نمی‌کند. سوئیچ‌هایی که شما در حالت Transparent کانفیگ می‌نمایید، می‌توانند در هر کجای باشد و مورد استفاده قرار بگیرند. می‌توانیم بگوییم آنها همانند یک Repeater برای اطلاعات هر VLANی که دریافت می‌کنند، هستند.

تنظیمات VTP :

Switch1(config)#vtp domain pardispars

Switch1(config)#vtp password 123321

Switch2>enable

Switch2#configure terminal

Enter configuration commands, one per line.  End with CNTL/Z.

Switch2(config)#vtp mode client

Setting device to VTP CLIENT mode.

Switch2(config)#vtp domain pardispars.com

Changing VTP domain name from NULL to pardispars.com

Switch2(config)#vtp password 123321

Setting device VLAN database password to pardispars.com

Switch2(config)#end

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

از سال ۱۳۸۸، شرکت پردیس پارس به ارائه خدمات تخصصی راه‌اندازی و پشتیبانی شبکه می‌پردازد. با سابقه‌ای درخشان شامل بیش از ۱۰۰ پروژه موفق، این شرکت اکنون دارای مجوز رسمی از اداره ثبت شرکت‌های استان تهران است.. تیم ما، متشکل از متخصصین با تجربه، با استفاده از فناوری‌های روز، خدماتی نوین در زمینه‌های راه‌اندازی شبکه، پشتیبانی و مجازی‌سازی ارائه می‌دهد.

ارتباط با ما
مجوزهای ما
Call Now Button